Tradicinė Užgavėnių kaukė

[tx_row]
[tx_column size=”2/3″]Visi žinome, kad Užgavėnėms svarbu: vaišės, būrimai, spėjimai, Morės / Gavėno vežiojimas ir deginimas, važinėjimasis po laukus bei važiavimas į svečius, kaukėtų persirengėlių vaikštynės.
KAUKĖ – veido apdangalas, vaizduojantis žmogaus, gyvūno ar fantastinės būtybės galvą. Nuo seno buvo gaminamos pačių vaidintojų iš medžio, beržo tošies, pakulų, šiaudų, popieriaus, avikailio, vilnų, bulvienojų, senų apyvokos reikmenų. Kartais dažomos ryškiomis spalvomis. Ypač populiarios buvo medinės kaukės. Joms būdingas sveikas liaudies humoras, satyra.
Kaukės dažnai turi iškreiptą, groteskišką pavidalą: kreiva didelė nosis, keli kyšą dantys, nevienodo dydžio akys, didelės ausys ir nušepusi ilga barzda iš ašutų arba avikailio.[/tx_column]
[tx_column size=”1/3″]Labai įdomi vaikų ir jų tėvelių gamintų kaukių bei mokinių pieštų  kaukių paroda Pažagienių mokykloje-darželyje.
Originaliausi, meniškiausi ir estetiškiausi darbai (4 kl. Austėjos Kriskutės, 2 kl. Anetos Dapkevičiūtės, 2 kl. Nojaus Preidžio, 2 kl. Mato Naciaus) išsiųsti į konkursą, kurį organizuoja Vilniaus etninės kultūros centras.
Konkurso nugalėtojai bus skelbiami vasario 23 d. tinklalapyje www.etno.lt.
[/tx_column]
[/tx_row]