Kiekvienas turi savo istoriją

Kiekvienas gali papasakoti – apie tai kaip laukė, kaip bijojo, kaip nepritapo, kaip nusivylė, kaip skaudėjo, kaip buvo gėda, kaip liūdėjo, kaip ilgėjosi, kaip svajojo, kaip patikėjo, kaip džiaugėsi, kaip didžiavosi, kaip triumfavo, kaip įveikė, kaip dėkojo, kaip mylėjo…
„Pakeisk požiūrį į save ir pakeisi savo santykį su kitais“ sako amerikietis komunikacijos ir viešųjų ryšių specialistas John Donahue-Grossman, kuris savo įžvalgomis geba įkvėpti ir padrąsinti tiek jaunus, tiek mažus, tiek patirtį turinčius žmones.  John atvyko į Lietuvą neatsitiktinai, jo misija yra susitikti su šalies jaunimu ir vaikais, kad sustiprintų jų pasitikėjimą, gebėjimą pažinti, priimti save, nuoširdžiai domėtis ir padrąsinti kitus. Taip pat padėti suprasti, kad stiprus yra ne tas, kuris savo žodžiu ar veiksmu išmuša žmogui žemę iš po kojų, bet tas, kuris savo būvimu šalia dovanoja žmonėms sparnus.
John, kurio šeimos šaknys yra Rusijoje ir Lenkijoje, į Lietuvą atvyko kartu su “Sniego gniūžtės” programos direktoriumi  Jack Irwin. Didelę gyvenimišką patirtį turintys vyrai Pažagienių mokyklos-darželio pradinukams savo pavyzdžiu rodė, kaip svarbu gerbti save ir kitą, kaip linksmi ir smagūs žaidimai padeda susipažinti ir  pralaužti nepasitikėjimo ledus.   Mokyklos svečiai kartu su vaikais šmaikščiai sveikinosi „medkirčių“ ir „melžėjų“ rankų paspaudimu, o taip pat kartu visi dainavo ir šoko susitikimo su Jack Irwin himnu tapusia „Singing in the rain“ dainą. Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos vyresnieji mokiniai Ugnė, Airidas ir Beatričė, atvykę su Jack ir John, pasakojo, kaip „Sniego gniūžtės“ veikla jiems padeda pasitikėti, suprasti save bei padėti sau ir kitam.
O John Donahue-Grossman nuo linksmos veiklos ir žaidimų lengvai perėjo prie rimtų ir svarbių temų. Svečias įtraukiančiai pasakojo vaikams, kad dažnai bijome to, ko nepažįstam ir skriaudžiame tą, kurio nesuprantam. John kvietė vaikus išklausyti kitą žmogų ir pasistengti suprasti jo elgesio tikslą. Jis aiškino, kad kiekvienas kai kuriais momentais būname pažeidžiami ir nedrąsūs.  Tas žmogus, kuris išdrįsta suprasti ir palaikyti mus, kai pasaulis mums svetimas, tampa artimas mūsų sielai.  Svečias dalinosi su mažaisiais Pažagienių mokiniais apie atvejus, ką jaučia naujokai.  Lektorius dalinosi, kaip yra sunku, kai esi svetimas susidraugavusių grupėje, ir  kaip abejingi žmonės, bet kokį kito žmogaus savitumą, gali palaikyti yda,  kaip svarbu suprasti, kad po prastais drabužiais dažnai slepiasi jautri ir artima siela, kaip negalia sukausto žmogaus galimybes, kaip ypatingai tada reikia drąsos būti maloniu, kantriu ir draugišku.
Pažagienių mokykloje-darželyje empatijos tema yra aktuali, jau ne vienas projektas plečia mokyklos bendruomenės narių suvokimą, kad pažindamas, priimdamas save, tampi stiprus ir išdrįsti pažinti kitą, o kai susipažįsti, lengva ir susidraugauti bei kartu daryti šį pasaulį geresniu.
Esame nuoširdžiai dėkingi Jack Irwin ir Operation Snowball organizacijai JAV už galimybę susitikti su išskirtinėmis asmenybėmis, ypatinga padėka John Donahue-Grossman už laiką, įkvepiančius pasakojimus ir rūpestį, pasidalintą su mažais bet nuoširdžiais pradinės mokyklos mokiniais. Tikime, kad gėris, dėkingumas ir pagarba,  pasėtas į jų mažas širdeles, leis jiems užaugti didžiais žmonėmis.