Išvyka į Alpakų ūkį

Šviečiamosios gyvulininkystės tikslas – skatinti vaikų susidomėjimą gyvulininkyste. Todėl 1–2 klasių mokiniai kartu su mokytojomis bei padėjėjomis gegužės 12 d. vyko į Alpakų ūkį, kuris įsikūręs Medikonių kaime, Panevėžio rajone.

Šeimininkė Renata trumpai papasakojo apie savo ūkio gyventojus. Pasirodo, čia gyvena 39 alpakos, 2 lamos ir 5 dekoratyvinės ožkos. Vaikai sužinojo, kad alpakos kilusios iš Pietų Amerikos. Ilgaamžės, gyvena iki 30 metų. Auginamos dėl vilnos. Ji net 4–6 kartus šiltesnė už avių vilną. Alpakos kerpamos vieną kartą per metus. Tuo metu joms tvarkomi nagai ir dantys. O ką daryti su vilna? Siūlai parduodami arba sunaudojami gaminiams: kojinėms, pirštinėms, šalikams, antklodėms su alpakos vilnos karšiniu.

Vėliau vaikai ėjo į aptvarą apžiūrėti alpakų, jas maitino iš rankų. Sužinojo, kad jų liesti, glostyti nereikia kaip šuniukų ar kačiukų. Alpakos – terapiniai gyvūnai. Tarp jų reikia tiesiog būti: vaikščioti, stebėti.

Kad vaikai pajudėtų, Renata pasiūlė pažaisti keletą estafečių. O jos buvo neįprastos. Prireikė rankinių žoliapjovių, karučių bei kibirų su vandeniu. Buvo smagu! Vėliau iš alpakų siūlų mokiniai nusipynė po draugystės apyrankę, iš vienkartinių lėkštučių pasidarė „alpakas“, kurias papuošė jų pačių vilnomis.

Papietavę kavinėje, kupini įspūdžių sugrįžo namo.