Išvyka į Ventės ragą

Birželio 10 d. 2-4 klasių mokiniai kartu su mokytojomis išvyko į Ventės ragą – pusiasalį Kuršių mariose. Jis labiausiai žinomas dėl įkurtos migruojančių paukščių žiedavimo stoties bei seniausio iš Lietuvoje išlikusių septynių švyturių. Nors oras buvo ne toks, kokio tikėjomės, tačiau nuotaika buvo puiki.

Ventės ornitologijos stotyje mus pasitiko ornitologas Vytautas Jusys. Jis vaikams papasakojo apie 1863 m. pastatytą 11 m aukščio švyturį, kuris laivams ir sieliams rodė kelią per šią pavojingą marių vietą. Į jo viršūnę vaikai lipo senais, geležiniais,  originaliais ornamentais išdailintais laiptais. Nuo švyturio apžvalgos aikštelės gėrėjosi plačia Kuršių marių panorama. Mokiniai sužinojo, kad ornitologijos stotis buvo įkurta žymaus Lietuvos gamtininko profesoriaus Tado Ivanausko. Ventės ragas ideali vieta paukščiams gaudyti ir žieduoti. Rytine Baltijos jūros pakrante driekiasi vienas didžiausių paukščių migracijos kelių. Vietiniai žmonės sako, kad tomis dienomis pro paukščių būrius vargiai dangus besimato.

Ventės rage vaikai pamatė didžiules paukščių gaudykles, iš kurių dvi yra didžiausios pasaulyje. Taip pat jie matė, kaip žieduojami paukščiai, kas rašoma ant žiedų, sužinojo, kad į tinklus papuola ne tik paukščiai, bet ir laumžirgiai, šikšnosparniai, ežiai… Vėliau vaikai pasivaikščiojo 250 m ilgio molu, kuris žiemą atlieka ledlaužio funkciją ir taip saugo Ventės rago krantus nuo irimo. Jūroje vaikai ne tik braidė, bet patys drąsiausi ir išsimaudė.

Nors pavargę, bet laimingi ir puikios nuotaikos, sugrįžome į namus.