Basomis pėdutėmis sveikatėlės link

Pėda yra viso kūno ir judėjimo aparato dalis, todėl pėdų pažeidimai gali turėti įtakos visam kūnui –nuo kelių, klubų sąnarių ir stuburo pažeidimų iki galvos skausmų dėl netaisyklingos laikysenos pečių juostos srityje. Pėdos funkcija yra sugerti smūgius ir amortizuoti kūnui tenkantį krūvį, suteikia kūnui stabilumo judėjimo metu. Sumažėjus pėdos skliautams, pėda plokštėja ir vystosi plokščiapėdystė. Plokščiapėdystė arba pilnapadystė yra vaikų pėdos deformacija. 95 % atvejų būna įgyta, o tik 5 % – įgimta. Būtent ikimokykliniame amžiuje vyksta pėdos vystymosi pokyčiai. Svarbu laiku pastebėti bei imtis profilaktinių priemonių: laikytis higienos normų, stiprinti galūnių raumenis.

Išvengti plokščiapėdystės padeda profilaktika. Svarbu stebėti vaiko raidą, sekti kūno svorį, parinkti tinkamą avalynę, stiprinti pėdos raumenis, raiščius, sausgysles, skatinti aktyvią fizinę veiklą (bėgiojimas basomis, važinėjimas riedučiais, dviračiu ar paspirtuku). Plokščiapėdystės profilaktika turi būti vykdoma nuolatos ir mokykloje, ir šeimoje.

Gegužės mėnesį Pažagienių mokyklos-darželio ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse vyko fizinio aktyvumo užsiėmimai vaikams plokščiapėdystės profilaktikai gerinti, skirti sveikatai stiprinančių mokyklų 30-mečiui.  Užsiėmimų tikslas- stiprinti pėdų ir kojų raumenis bei raiščius, kūno laikyseną bei nugaros raumenis. „ Pelėdžiukų“, „Nykštukų“ ir „Žirniukų“ grupių vaikams buvo paaiškinta ir parodyta kokie pratimai yra naudingi pėdutėms, paaiškinta kaip eiti, patrepsėti, mindžiukuoti stimuliuojant pėdų kraujotaką. Vaikams ypač patiko vaikščioti po spalvotą, kutenantį padus įvairiais masažuojančiais paviršiais, takelį. Jiems tai buvo tarsi smagi pramoga. Pramoga, teikianti ne tik džiaugsmą, bet ir naudą.

 

 

 

VSP specialistė

Aušra Rapkevičienė