Projektas ,,Auk sveikas ir laimingas – IV“

Mokykla, namai, tėvai ir bendruomenė yra puikūs „įrankiai“, padedantys vaikams koreguoti kasdienio gyvenimo įpročius: ugdant sveiką ir subalansuotą mitybą ir didinant fizinį aktyvumą. Gydymas nėra pati efektyviausia strategija kovojant su sparčiai plintančiomis lėtinėmis ligomis, tad pagrindinis dėmesys privalo būti skiriamas sveikos gyvensenos ugdymui nuo pat vaikystės.
Nuo š. m. gegužės 21 d. Pažagienių mokykloje-darželyje buvo vykdomas projektas ,,Auk sveikas ir laimingas – IV“. Projektą iniciavo Pažagienių mokyklos-darželio mokytoja Vaida Stanevičienė kartu su Panevėžio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Aušra Rešimavičiene. Projekto prioritetinė kryptis, pagal kurią teikiamas projektas – vaikų ir jaunimo sveikatos išsaugojimas ir stiprinimas. Projektas yra tęstinis ir šiais metais buvo orientuotas sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įpročių stiprinimą
Projekto veiklos:
• Gegužės 21 d. vyko masinė mankšta;
• Birželio 5 d. vyko paskaita ir praktinis užsiėmimas ,,Vaikai vaistažolių pasaulyje“;
• Spalio 12, 17, 19, 24 d. vyko fizinio aktyvumo užsiėmimai ,,Sportuoju su tėveliais“;
• Rugsėjo 17 d. vyko edukacinė pamoka „Šaukšto Šmaukšto stalo akademija“;
• Rugsėjo 25 d. vyko paskaita „Šeimos ir mokyklos svarba formuojant mitybos įpročius“;
• Lapkričio 25 d. vyko edukacinė pamoka ,,Brokoliukas sveikatos karalystėje“;
• Lapkričio 13 d. vyko paskaita ir praktinis užsiėmimas ,,Sveikas vaikas – laimingas vaikas“;
• Vaikų priešinių ekspozicija ,,Mityba ir fizinis aktyvumas“ Piešinių aptarimas ir refleksija.
Tyrimai rodo teigiamą kasdienės subalansuotos mitybos ir fizinio aktyvumo teigiamą poveikį mokymosi rezultatams. Vaikai, kurie praleidžia daug laiko prie televizoriaus, skaitydami, besimokydami ar žaisdami kompiuterinius žaidimus, patenka į padidėjusios rizikos grupę (nutukimas, padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, kaklo ir juosmens skausmai, dažnesni funkciniai negalavimai ir pan.), palyginti su tais, kurie eina į lauką ar sporto salę aktyviai žaisti. Visuotinis fizinis pasyvumas ir vaikų bei paauglių nutukimo didėjimas, laikomos vienu didžiausių iššūkių, susijusių su visuomenės sveikata XXI amžiuje.
Apibendrinant galima teigti, kad vaikų sveika ir subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas susijęs su sveikata bei gera savijauta. Įvairiais statistiniais bei moksliniais tyrimais nustatyta, kad kasmet vaikų sveikos mitybos įpročiai ir fizinis aktyvumas mažėja, vaikai dažniau renkasi pasyvų laisvalaikį, vietoj aktyvaus, o tai ateityje gali būti sveikatos problemų bei nutukimo priežastimi.
Panevėžio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Aušra Rešimavičienė ir Pažagienių mokyklos-darželio mokytoja Vaida Stanevičienė