Švarus vanduo

Kasmet kovo 22 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė vandens diena. Šios dienos tikslas – skatinti sąmoningą požiūrį į vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam iš mūsų!

1-2 klasių mokiniai tą dieną dalyvavo nuotoliniame edukaciniame užsiėmime „Švarus vanduo”. Užsiėmimo metu vaikai sužinojo, kad vanduo yra vertingiausias gamtos išteklius, o žmonėms ir gyvūnams jis yra maisto, švaros, sveikatos, energijos šaltinis. Džiugu, kad Lietuva turtinga vandens ištekliais, turi dideles gėlo požeminio vandens atsargas. Dauguma šalies gyventojų naudoja centralizuotai tiekiamą geriamąjį vandenį. Tačiau ne visos ES ar pasaulio šalys turi galimybę naudoti požeminį vandenį: naudojamas daugiau valymo reikalaujantis paviršinis, kritulių vanduo, o Afrikoje iki vandens telkinių (nebūtinai švaraus vandens) žmonės priversti eiti ilgus atstumus. Beveik 2 mlrd. pasaulio žmonių neturi galimybės gauti švaraus geriamo vandens.

Užsiėmimo metu patys mokiniai pasigamino filtrą iš smėlio, anglies ir bandė išvalyti nešvarų vandenį. Pavyko! Jis tapo švariu, bet ar tikrai? Juk plika akimi negalime pamatyti mikrobų. Tokio vandens gerti dar negalima. Kai vanduo buvo nuspalvintas (užterštas „mikrobais“), tai vandens filtras tinkamai jo neišvalė. Tokiu atveju reikėtų vandenį išvalyti cheminiais preparatais. Pabaigoje edukatorė vaikų paklausė, kodėl žmonės, kurie naudojasi šuliniu (semia iš jo vandenį), sunaudoja daug mažiau vandens už tuos, kurie namuose turi vandentiekį? Buvo sunku atsakyti. Bet pagalvoję vaikai teigė, kad tie, kurie naudojasi vandentiekiu, netaupo vandens.

Mūsų krašte sukauptų požeminių gėlo vandens išteklių užteks ir ateityje. Tačiau turime rūpintis veiksmingu šio turto tausojimu ir išsaugojimu ateities kartoms.